Search
Close this search box.

Υαλοκαθαριστήρες Αυτοκινήτου: Κάθε Πότε Πρέπει Να Τους Αλλάζεις & Τι Να Προσέχεις

Share This Post

Οι υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων είναι ένα σημαντικό εξάρτημα, που όμως πολλοί οδηγοί αμελούν να προσέξουν και να συντηρήσουν, με αποτέλεσμα να ξεμένουν την ώρα που τους έχουν ανάγκη. Το παρόν άρθρο αναλύει τη χρησιμότητα των υαλοκαθαριστήρων, τα χαρακτηριστικά τους, το κόστος τους και κάθε πότε θέλουν αλλαγή.

Κάθε Πότε Πρέπει Να Αλλάζω Υαλοκαθαριστήρες;

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι το εξάρτημα που καθαρίζει τα τζάμια του αυτοκινήτου και διευκολύνει την ορατότητα κατά την οδήγηση. Παλιοί και χαλασμένοι υαλοκαθαριστήρες μπορεί να καταστούν επικίνδυνοι για την οδική ασφάλεια εσάς και των γύρω σας. 

Καθώς είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, είναι λογικό να φθείρονται γρήγορα κι επομένως να χρειάζονται τακτική αλλαγή. Όταν βλέπετε ότι το μπροστινό και πίσω τζάμι δεν καθαρίζει εύκολα ή οι υαλοκαθαριστήρες κινούνται με δυσκολία, ή παράγουν έναν ενοχλητικό θόρυβο κατά την κίνησή τους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τους αντικαταστήσετε.

Το ιδανικό είναι η αλλαγή υαλοκαθαριστήρων να γίνεται μια φορά τον χρόνο, ειδικά εάν κάνετε πάνω από 30.000 χλμ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τους αλλάζετε ακόμα πιο συχνά – κάθε 6 μήνες -, καθώς η φθορά από την χρήση και τον αέρα είναι μεγαλύτερη.

Στα αυτοκίνητα που παραμένουν παρκαρισμένα σε γκαράζ κι εσωτερικούς χώρους όταν δεν χρησιμοποιούνται, οι υαλοκαθαριστήρες προστατεύονται από τον ήλιο, τον αέρα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, επομένως δεν χρειάζονται απαραίτητα αλλαγή κάθε εξάμηνο, ακόμα κι αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα.

Ποια Είναι Η Κατάλληλη Εποχή Για Αλλαγή Υαλοκαθαριστήρων;

Η ιδανική εποχή για να αλλάξετε τους υαλοκαθαριστήρες σας είναι από τον Οκτώβρη και μετά, καθώς η ζέστη και η ηλιοφάνεια μειώνονται σε ένταση και συχνότητα και ξεκινάει η βροχόπτωση. Εάν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο μεγάλο ταξίδι σε χώρα του εξωτερικού, ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας και βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Κανείς δεν θα ήθελε να χαλάσει το ταξίδι του ψάχνοντας για αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων σε μια ξένη χώρα!

Ποια Σημάδια Φωνάζουν Για Αλλαγή Υαλοκαθαριστήρων;

Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι τόσο παλιοί κι αναποτελεσματικοί που πρέπει επειγόντως να αλλαχθούν είναι τα παρακάτω:

 • Το λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων έχει σκληρύνει, με αποτέλεσμα να ακούγεται ένας ενοχλητικός θόρυβος κατά τη χρήση τους.
 • Τα τζάμια δεν καθαρίζουν εξίσου καλά σε όλα τα σημεία.
 • Το λάστιχο μετακινείται κατά την χρήση.
 • Οι υαλοκαθαριστήρες αναπηδούν κατά την χρήση.
 • Ο βραχίονας υαλοκαθαριστήρα έχει χαλάσει.

Είναι Ακριβή Η Αλλαγή Υαλοκαθαριστήρων;

Οι υαλοκαθαριστήρες κοστίζουν περίπου 10€ – 25€, επομένως πρόκειται για ένα εξαιρετικά οικονομικό εξάρτημα, η τακτική αλλαγή του οποίου δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Η τιμή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του οχήματος, καθώς οι υαλοκαθαριστήρες φορτηγών και άλλων οχημάτων μεγάλων κυβικών είναι λογικό να κοστίζουν περισσότερο. 

Προτιμήστε υαλοκαθαριστήρες με εγγυημένη ποιότητα, μέγιστη απόδοση κι αντοχή σε κάθε είδους καιρικά φαινόμενα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων ώστε να μπορεί να διατηρηθεί ανθεκτικό όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται.

Γιατί Οι Υαλοκαθαριστήρες Μου Δεν Δουλεύουν;

Εάν οι υαλοκαθαριστήρες σας σταμάτησαν να λειτουργούν ίσως συντρέχει ένα από τους παρακάτω λόγους.

Φθορά

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι υαλοκαθαριστήρες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, όπως κι όλα τα εξαρτήματα. Εάν έχετε διανύσει πάνω από 30.000 χλμ ή έχει περάσει πάνω από χρόνος από την τελευταία φορά που τους αντικαταστήσατε, είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργούν σωστά ή και καθόλου πλέον. Η φθορά μπορεί επίσης να προήλθε από λάθος χρήση των υαλοκαθαριστήρων. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους θέσετε σε λειτουργία σε στεγνό τζάμι. Η σκόνη, το χώμα κι άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί στο παρμπρίζ ή το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου θα προκαλέσουν φθορά στα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων. Εξίσου σημαντικό είναι να τους καθαρίζετε τακτικά για να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Πάγος

Όταν η θερμοκρασία πέσει τόσο ώστε το νερό στο τζάμια του αυτοκινήτου να παγώσει, οι υαλοκαθαριστήρες μπορεί να κολλήσουν στο τζάμι.
Προσοχή! Μην προσπαθήσετε να τους ξεκολλήσετε γιατί θα κοπεί το λάστιχο ή θα χαλάσει το μοτέρ τους. Θέστε το αυτοκίνητο σε λειτουργία και στείλτε ζεστό αέρα προς το τζάμι ώστε να λιώσει ο πάγος. Διαφορετικά, καθαρίστε τον πάγο και ρίξτε κρύο νερό για να ξεκολλήσουν τα μάκτρα.
Μια ακόμα λύση είναι να ανασηκώσετε τους υαλοκαθαριστήρες όταν περιμένετε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή σας.

Καμένη Ασφάλεια Υαλοκαθαριστήρα

Εάν ο κινητήρας του υαλοκαθαριστήρα είναι υπερφορτωμένος για οποιονδήποτε λόγο, η ασφάλεια καίγεται και οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν. Επίσης, το μοτέρ του υαλοκαθαριστήρα στο παρμπρίζ είναι ηλεκτροκινητήρας, επομένως μπορεί να χαλάσει απροσδόκητα και να χρειάζεται κι αυτό αντικατάσταση.

Σκισμένα Πτερύγια Υαλοκαθαριστήρα

Υπάρχει περίπτωση ο υαλοκαθαριστήρας να μην εφάπτεται στο παρμπρίζ για να απομακρύνει τη βροχή και την υγρασία εάν τα ελαστικά του άκρα έχουν σκιστεί. Το μικρό κενό που δημιουργείται παγιδεύει επιπλέον βρωμιά, όπως πευκοβελόνες, φύλλα και νεκρά έντομα που μπορούν να γρατζουνίσουν το γυαλί του παρμπρίζ.

Τι Άλλο Να Προσέξω Όταν Θα Αλλάξω Τους Υαλοκαθαριστήρες Του Αυτοκινήτου Μου;

Εάν ήρθε η ώρα να αλλάξετε τους υαλοκαθαριστήρες σας και θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αγοράστε τον τύπο υαλοκαθαριστήρων που ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας.
 2. Σηκώστε τον υαλοκαθαριστήρα και γυρίστε τον ανάποδα.
 3. Αφαιρέστε το παλιό μάκτρο πιέζοντας το εξάρτημα που το συνδέει με τον βραχίονα.
 4. Τραβήξτε το μάκτρο προς τα κάτω για να απελευθερωθεί.
 5. Τοποθετήστε τον καινούργιο υαλοκαθαριστήρα εφαρμόζοντας το κλιπ του μέσα στον βραχίονα.
 6. Βεβαιωθείτε ότι το κλιπ του υαλοκαθαριστήρα έχει εφαρμόσει καλά στον βραχίονα. Πιέστε το προς τα πάνω μέχρι να ακουστεί το “κλικ” που σημαίνει ότι έχει “κουμπώσει”.
 7. Βάλτε τους υαλοκαθαριστήρες προσεκτικά στην επιφάνεια του παρμπρίζ και δοκιμάστε τους ώστε να δείτε αν λειτουργούν. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πως να αλλάξετε τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας ή αναρωτιέστε “τι υαλοκαθαριστήρες φοράω”, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων ή ακόμα και σε βενζινάδικο.

Τι Άλλο Να Προσέξω Όταν Θα Αλλάξω Τους Υαλοκαθαριστήρες Του Αυτοκινήτου Μου;

Επιλέξτε υαλοκαθαριστήρες που ταιριάζουν στις διαστάσεις του αυτοκινήτου σας, όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Είναι σημαντικό οι υαλοκαθαριστήρες να μην βρίσκουν μεταξύ τους και να χωρούν στις διαστάσεις του παρμπρίζ. Πριν λοιπόν αγοράσετε υαλοκαθαριστήρες, ελέγξτε το μήκος, το κούμπωμα και τον τύπο που ταιριάζει στο Ι.Χ. σας (υαλοκαθαριστήρες σιλικόνης ή σιδερένιοι).

Μην αδιαφορείτε επίσης για τους πίσω υαλοκαθαριστήρες, καθώς είναι χρήσιμοι κατά το παρκάρισμα το βράδυ ή την έξοδο από θέση πάρκινγκ με όπισθεν. 

Στην GSA Geosantro θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από τους καλύτερους υαλοκαθαριστήρες στην Κύπρο, που συνδυάζουν ανθεκτικότητα και κορυφαία ποιότητα για μέγιστη ασφάλεια και ορατότητα κατά την οδήγηση. Βρείτε επώνυμους υαλοκαθαριστήρες παρμπρίζ, υαλοκαθαριστήρες για το πίσω τζάμι κι υαλοκαθαριστήρες φορτηγών και λεωφορείων, ώστε να διατηρήσετε τα τζάμια του οχήματός σας καθαρά και χωρίς φθορές. 

Επωφεληθείτε από δωρεάν delivery σε όλη την Κύπρο για αγορές άνω των 50 ευρώ. Συνδεθείτε ως επαγγελματίας συνεργάτης κι επωφεληθείτε από επιπλέον εκπτώσεις.

Περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή περάστε από το φυσικό μας κατάστημα στη Λεμεσό Κύπρου. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Σχετικά Άρθρα:

Latest Blog