Search
Close this search box.

Πώς Να Ανακαινίσετε Ξύλινες Πόρτες Και Παράθυρα;

Share This Post

Το ξύλο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο “all-time classic” υλικά για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, όπως σπίτια, ξενοδοχεία, γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, κλπ. 

Είναι ένα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να αντέξει στο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ζεστασιά σε οποιονδήποτε χώρο κι αν βρίσκεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ταβάνι, στους τοίχους, στο δάπεδο, στα έπιπλα, στις πόρτες και στα παράθυρα, μετατρέποντας τον χώρο σε πιο εντυπωσιακό, ιδιαίτερο, διαχρονικό και σικάτο.

Όσο ανθεκτικό όμως κι αν είναι, το φυσικό ξύλο είναι πιο ευαίσθητο στην αλλαγή της θερμοκρασίας και την υγρασία, σε σχέση με το βιομηχανικό ξύλο και άλλα υλικά. Επίσης, η κακή και συνεχής χρήση και ο λάθος καθαρισμός με χημικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο φινίρισμα του ξύλου. 

Ταυτόχρονα, η συνεχής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα και την υφή του ξύλου. Για παράδειγμα, οι εξωτερικές ξύλινες πόρτες και τα ξύλινα παράθυρα είναι πιο εύκολο να φθαρούν και να καταστραφούν.

Με το πέρασμα των χρόνων, λοιπόν, η συντήρηση του ξύλου, ειδικότερα η συντήρηση των ξύλινων πορτών και παραθύρων, είναι απαραίτητη. 

Φυσικά, μπορείτε να αποφύγετε να αντικαταστήσετε τις ξύλινες πόρτες και παράθυρα. Μπορείτε απλά να τα ανακαινίσετε, αυξάνοντας την αισθητική του χώρο σας και κάνοντάς τον πιο μοντέρνο.   

Αν, λοιπόν, ψάχνετε πώς να ανακαινίσετε τις ξύλινες πόρτες και τα ξύλινα παράθυρα του σπιτιού σας και να τα προστατέψετε από τη φθορά, αυτό το άρθρο γράφτηκε για να σας «λύσει» τα χέρια! 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία για το πώς να ανακαινίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας, αλλά και ποια υλικά και εργαλεία να χρησιμοποιήσετε.  

Υλικά και Εργαλεία

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή. Για να μπορέσετε να ανακαινίσετε σωστά τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα, χωρίς να καταστραφούν, θα πρέπει να προμηθευτείτε τα σωστά υλικά και εργαλεία.   

Ποια Υλικά και Εργαλεία Απαιτούνται για Βάψιμο Ξύλινης Πόρτας ή Παραθύρου;

Τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 

  • 1 πλαστική προστατευτική μεμβράνη για το πάτωμα
  • 1 αυτοκόλλητη χαρτοταινία 
  • λίγα φύλλα λεπτού γυαλόχαρτου 
  • το χρώμα του ξύλου που θέλετε να βάψετε 
  • 1 ρολό 
  • 1 βούρτσα 
  • 1 λειαντικό μηχάνημα 
  • μέγγενες
  • διαβρωτικό 
  • 1 σπάτουλα 
  • αστάρι

Όλα τα υλικά και τα εργαλεία είναι εύκολα προσβάσιμα στα καταστήματα με ειδικά εργαλεία, εξαρτήματα και εξοπλισμό εργασίας. 

Προετοιμασία/Διαδικασία Ανακαίνισης

Έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία; Αν ναι, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την ανακαίνιση! 

Για να αποκτήσετε, όμως, το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, θα πρέπει να ακολουθήσετε βήμα-βήμα την παρακάτω διαδικασία. Κρατήστε σημειώσεις! 

  • Προετοιμασία του Χώρου

Προετοιμάστε τον χώρο εργασίας, βάζοντας στο πάτωμα την προστατευτική μεμβράνη, την οποία θα στερεώσετε στα σοβατεπί με μια κολλητική χαρτοταινία

Επιλέξτε τις περιοχές για βάψιμο, όπως πλαίσιο της πόρτας και των παραθύρων, κουφώματα, κλπ. 

Αφαιρέστε τα πόμολα των πορτών και των παραθύρων, αν υπάρχουν.  

  • Προετοιμασία του Ξύλου

Αν χρειάζεται, αφαιρέστε την πόρτα και τα παράθυρα από τα κουφώματα και τα τοποθετήστε τα σε οριζόντια θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μέγγενες για να σταθεροποιήσετε το ξύλο σε μια σταθερή επιφάνεια, όπως έναν πάγκο.  

Απλώστε ένα διαβρωτικό για την αφαίρεση της παλιάς βαφής. Όταν το διαβρωτικό δράσει και η παλιά βαφή ξεκολλήσει, αφαιρέστε τα υπολείμματα με μια σπάτουλα.  

Στη συνέχεια, τρίψτε την επιφάνεια με ένα γυαλόχαρτο. Εναλλακτικά, για το τρίψιμο της πόρτας και των παντζουριών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λειαντικό μηχάνημα αέρος, όπως ένα γωνιακό λειαντήρα

Στη Geosantro θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από εργαλεία αέρος χειρός υψηλής ποιότητας για να εργαστείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αλλά και μια μεγάλη συλλογή από τα απαραίτητα παρελκόμενα τριβής/λείανσης.   

Με ένα σφουγγάρι και λίγο νερό, καθαρίστε την επιφάνεια από το διαβρωτικό.  

  • Βαφή του Ξύλου στα Παράθυρα

Βάλτε λίγη χαρτοταινία στην ένωση του ξύλου με το τζάμι, για να προστατεύσετε τα τζάμια. 

Περάστε το ξύλο με αστάρι και αφήστε το να δράσει για περίπου 12 ώρες, πριν το λειάνετε απαλά με ένα γυαλόχαρτο. 

Πάρτε τη βαφή, ανακατέψτε και ρίξτε τη σε ένα κουβά. Με τη βούρτσα (μικρό πινέλο) αρχίστε να βάφετε την επιφάνεια του ξύλου.  

Tip: Μην αφήσετε τον αέρα να ξηράνει τη βαφή, μιας και τα σημάδια από τη βούρτσα θα γίνουν πιο έντονα.

  • Βαφή του Ξύλου στην Πόρτα 

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία λείανσης με το διαβρωτικό, χρησιμοποιώντας ένα τριβείο και ένα γυαλόχαρτο για τις λεπτομέρειες και τα σκαλίσματα. 

Στις σκαλισμένες πόρτες, ξεκινήστε να βάφετε τα σκαλίσματα με ένα λεπτό πινέλο, και στη συνέχεια με ένα ρολό τη μεγαλύτερη επιφάνεια. 

Για τη βαφή των σοβατεπί, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία. 

Αν η πόρτα χρειάζεται δεύτερο χέρι, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία βαψίματος μετά από 12 ώρες. 

  • Φινίρισμα

Αφαιρέστε τη χαρτοταινία από την πόρτα και τα παράθυρα, πριν στεγνώσει τελείως η βαφή, έτσι ώστε να μην ξεκολλήσει μέρος της βαφής. Τοποθετήστε την πόρτα, τα παράθυρα και τα πόμολα στη θέση τους μετά από 24 ώρες. 

Τρόποι Για Γρήγορη Ανακαίνιση Μιας Ξύλινης Πόρτας

Ξέρατε ότι μπορείτε να ανακαινίσετε και να μεταμορφώσετε μια ξύλινη πόρτα με εύκολο και οικονομικό τρόπο; Πώς; Ακολουθήστε τους παρακάτω έξυπνους τρόπους! 

  • Βάλτε στην πόρτα… ξύλινα πηχάκια! 

Τα ξύλινα πηχάκια, τα οποία είναι λεπτά κομμάτια ξύλου, μπορούν να τοποθετηθούν στη ξύλινη πόρτα, σχηματίζοντας κάποια σχήματα, δίνοντας στην πόρτα ένα νέο στυλ και μια νέα εικόνα. 

Μπορείτε να βρείτε τα ξύλινα πηχάκια σε ξυλουργεία ή πολυκαταστήματα με είδη επιπλοποιίας. 

Μετά το τέλος του βαψίματος της πόρτας, μπορείτε να σχεδιάσετε πάνω στην πόρτα το σχήμα των πλαισίων που επιθυμείτε. Αγοράστε τα απαραίτητα ξύλα και κόψτε τα πηχάκια στις διαστάσεις που χρειάζεστε. 

Βάψτε τα πηχάκια με το χρώμα που θέλετε και κολλήστε τα στην πόρτα με μια ξυλομπογιά ή με μικρά καρφάκια επιπλοποίιας. 

Tip: Αν επιλέξετε να βάψετε την πόρτα ταυτόχρονα με τα πηχάκια, περάστε το πρώτο χέρι στην πόρτα, στερεώστε τα πηχάκια και μετά περάστε το δεύτερο χέρι σε όλη την πόρτα. 

  • Αλλάξτε το χρώμα της πόρτας! 

Μπορείτε πολύ απλά να μεταμορφώσετε μια πόρτα, αλλάζοντας το χρώμα της. Αν η πόρτα έχει ένα ανοιχτό χρώμα, όπως άσπρο και μπεζ, επιλέξτε ένα πιο έντονο χρώμα, όπως μαύρο ή γκρίζο. 

Αλλάζοντας το χρώμα της πόρτας, αλλάζει και το στυλ του χώρου! 

  • Αλλάξτε τους μεντεσέδες της πόρτας! 

Οι μεντεσέδες μπορούν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα μιας πόρτας. Μπορείτε να αγοράσετε καινούργιους μεντεσέδες ή να βάψετε τους παλιούς. 

Πώς Αφαιρείται Το Παλιό Χρώμα Από Μια Ξύλινη Πόρτα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσετε το χρώμα από μια ξύλινη πόρτα. Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό διαβρωτικό. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, διαβάστε καλά τις οδηγίες πριν από τη χρήση και προστατέψτε τον εαυτό σας φορώντας μάσκα, γυαλιά και γάντια. 

Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο, όπως ένα τριβείο. Προσοχή, όμως, γιατί το ξύλο καίγεται εύκολα! 

Ανακαινίστε Τις Ξύλινες Πόρτες και Τα Παράθυρα Του Σπιτιού Σας! 

Ακολουθώντας τα παραπάνω βασικά βήματα κι αγοράζοντας τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία, μπορείτε κι εσείς να μεταμορφώσετε το σπίτι σας βάφοντας και ανακαινίζοντας τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα. Σε ό,τι και αν χρειαστείτε, η Geosantro βρίσκεται δίπλα σας προσφέροντάς σας όλα τα απαραίτητα προϊόντα και εργαλεία για την ανακαίνιση των ξύλινων πορτών και παραθύρων. Βρείτε αυτό που χρειάζεστε, επωφεληθείτε με δωρεάν μεταφορικά άνω των 50 ευρώ, και αναβαθμίστε τον χώρο σας εύκολα και οικονομικά! 

Latest Blog