Search
Close this search box.

Πώς Να Διατηρήσετε Το Αυτοκίνητο Σας Σαν Καινούργιο!

Share This Post

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το αυτοκίνητό σας; Είτε πρόκειται για καινούργιο είτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, για να διατηρήσετε την αξία του θα πρέπει να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Πώς; Με σωστή και τακτική συντήρηση αυτοκινήτου.

Η τακτική συντήρηση περιλαμβάνει το ταμπλό, τον κινητήρα, το χρώμα, αλλά και έλεγχο στα λάστιχα, στην μπαταρία και τα λάδια. Ο σωστός έλεγχος θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας, κι αυτό θα συνεχίσει να σας κρατάει ασφαλή καθώς οδηγείτε, εξοικονομώντας σας παράλληλα χρήματα από δαπανηρές επισκευές.

Ας δούμε αναλυτικότερα πώς μπορείτε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σαν καινούργιο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Συντήρηση Κλιματιστικού Αυτοκινήτου

Αρχικά, για να διατηρήσετε το αυτοκίνητο σας σαν καινούργιο, θα πρέπει να κάνετε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό του.

Πώς γίνεται, όμως, η συντήρηση του air condition του αυτοκινήτου; Το κύκλωμα κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή, ο οποίος λαμβάνει κίνηση από τον ιμάντα του κινητήρα, ενώ σκοπός του είναι να διοχετεύει το ψυκτικό υγρό, ή αλλιώς φρέον, στο σύστημα.

Στη συνέχεια, το φρέον φτάνει στον συμπυκνωτή με μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι ο αέρας κι εκεί ψύχεται και υγροποιείται. Στη διαδρομή, το ψυκτικό υγρό φιλτράρεται – αποβάλλονται δηλαδή όλα τα ξένα σωματίδια και η υγρασία από τον ξηραντήρα του φίλτρου.

Τέλος, το ψυκτικό υγρό φτάνει στον εξατμιστή, ο οποίος μετατρέπει την υγρή σε αέρια μορφή.

Με απλά λόγια, σκοπός του ψυκτικού υγρού είναι να κρατά τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην οδηγεί σε υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα του αυτοκινήτου.

Διαφορετικά, αν δεν γίνεται καλή και τακτική συντήρηση του air condition του αυτοκινήτου, ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν θα είναι καθαρός.

Με την τακτική συντήρηση, λοιπόν, το air condition θα είναι πιο αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα, το σύστημα κλιματισμού θα φιλτράρει τη σκόνη και τα μικροσωματίδια, έτσι ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι καθαρός.

Αλλαγή Φίλτρων Αέρα

Για καλύτερη απόδοση, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα φίλτρα αέρα, κάνοντας απολύμανση των αεραγωγών, εκεί δηλαδή όπου ζουν και αναπτύσσονται βακτήρια και μικροοργανισμοί που δεν είναι εύκολα αντιληπτοί στο ανθρώπινο μάτι.

Συντήρηση Κινητήρα Αυτοκινήτου

Είτε χρησιμοποιείτε το όχημά σας για σύντομες διαδρομές είτε για απαιτητικές μετακινήσεις, η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάθε φορά πρέπει να επισκέπτεστε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ειδικά όταν πρόκειται για απλή συντήρηση του κινητήρα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε πολύ απλά και εύκολα στο σπίτι σας ή σε ένα βενζινάδικο να ελέγξετε τη στάθμη του λιπαντικού στον κινητήρα και να διαπιστώσετε αν χρειάζεται συμπλήρωση λιπαντικού ή όχι.

Λιπαντικό Αυτοκινήτου

Για αρχή, μην περιμένετε να δείτε το προειδοποιητικό λαμπάκι στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας για να τσεκάρετε το λιπαντικό του κινητήρα του αυτοκινήτου.

Ανοίξτε το καπό και να ελέγξτε τη στάθμη του λιπαντικού τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, ή στα 1.000 μίλια, και πάντα πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

Για τον έλεγχο του επιπέδου λιπαντικού κινητήρα θα χρειαστείτε:

  • Ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα.
  • Ένα σετ γάντια μίας χρήσης.

Φυσικά, πριν τον έλεγχο αυτό, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο σε επίπεδο οδόστρωμα.

Σηκώστε και στερεώστε το καπό και αναζητήστε τον δείκτη στάθμης λιπαντικού. Τραβήξτε τον προς τα έξω και χρησιμοποιήστε το καθαρό πανί ή τη χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε την άκρη του. Αφού καθαρίσετε τον δείκτη, τοποθετήστε τον ξανά μέσα.

Στη συνέχεια, τραβήξτε τον γρήγορα και κρατήστε τον σε οριζόντια θέση. Κοντά στην άκρη του δείκτη πρέπει να υπάρχουν δύο γραμμές. Ιδανικά, η στάθμη του λιπαντικού πρέπει να είναι ακριβώς ή κοντά στην υψηλότερη γραμμή.

Αν το επίπεδο είναι στη μέση, κοντά ή κάτω από την ελάχιστη ένδειξη, συνιστάται η συμπλήρωση του λιπαντικού κινητήρα ώστε να επανέλθει το επίπεδο λιπαντικού στο ανώτατο όριο για να προσφέρει βέλτιστη προστασία στον κινητήρα σας.

Στην Geosantro, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα σε λιπαντικά και λιπαντικά κινητήρα αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας.

Αφού επιλέξετε το κατάλληλο λιπαντικό από το site ή το φυσικό κατάστημα της Geosantro στη Λεμεσό, γεμίζετε με το λιπαντικό. Πώς;

Αφού έχετε ήδη αφαιρέσει την τάπα πλήρωσης λιπαντικού του κινητήρα, προσθέστε μια μικρή ποσότητα φρέσκου λιπαντικού, χρησιμοποιώντας ένα χωνί με μακρύ λαιμό. Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να φτάσει μέχρι κάτω.

Συντήρηση Ταμπλό Αυτοκινήτου

Το ταμπλό του αυτοκινήτου χρειάζεται επίσης συντήρηση, αφού η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη φθορά του.

Σημαντικό βήμα είναι ο καθαρισμός και η περιποίηση  του ταμπλό. Για το βήμα αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αρχή μια ηλεκτρική σκούπα που θα απορροφήσει την σκόνη από το ταμπλο, και στη συνέχεια, με ένα πανάκι microfiber να καθαρίσετε την περιοχή.

Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό ταμπλό αυτοκινήτου σε συνδυασμό με το πανάκι. Για τις σχισμές και τους αεραγωγούς, χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα, η κάποιο μικρού μεγέθους βουρτσάκι.

Ολοκληρώστε τη διαδικασία με ένα γυαλιστικό προϊόν.

Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εμφανιστούν στο ταμπλό του αυτοκινήτου γρατζουνιές και γδαρσίματα, τότε είναι πολύ πιθανόν το ταμπλό να χρειάζεται αντικατάσταση ή η επισκευή.

Συντήρηση Χρώματος Αυτοκινήτου

Για να αντέξει τις φθορές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις γρατζουνιές και τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να γίνεται συντήρηση χρώματος στο αυτοκίνητο.

Ο πιο εύκολος τρόπος για συντήρηση του χρώματος του αυτοκινήτου είναι με τη χρήση κεριού. Συστήνετε, λοιπόν, να κερώνετε το όχημα σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο.

Καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, αφού αν προσπαθήσετε να κερώσετε μόνοι σας το αυτοκίνητο, ίσως προκαλέσετε περισσότερες ζημιές.

Έλεγχος Φρένων & Υγρών Φρένων

Σημαντικό στοιχείο ενός αυτοκινήτου είναι τα φρένα. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να ελέγχετε συχνά τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος του υγρού στα φρένα, για την βέλτιστη λειτουργία τους. Είναι θέμα ασφάλειας!

Έλεγχος Μπαταρίας

Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ τη μπαταρία του αυτοκινήτου, αφού μια «νεκρή» μπαταρία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Κοιτάξτε την μπαταρία για σημάδια διάβρωσης και βεβαιωθείτε ότι οι συνδέσεις είναι καθαρές και ασφαλείς.

Αν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας αντιμετωπίζει πρόβλημα ή χρειάζεται αντικατάσταση, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τη μπαταρία άμεσα, πηγαίνοντας σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων.

Αν η μηχανή δεν παίρνει μπροστά, τότε ίσως να χρειάζεστε έναν εκκινητή ή έναν φορτιστή μπαταρίας, ο οποίος θα σας βοηθήσει στην εκκίνηση του οχήματός σας.

Διατηρήστε Το Αυτοκίνητό Σας Στην Αρχική Του Κατάσταση!

Ακολουθώντας τα παραπάνω βασικά βήματα κι αγοράζοντας τα κατάλληλα προϊόντα, μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε το αυτοκινητό σας στην αρχική του κατάσταση, κάνοντας τακτική συντήρηση αυτοκινήτου.

Σε ό,τι και αν χρειαστείτε, η Geosantro βρίσκεται δίπλα σας προσφέροντάς σας όλα τα απαραίτητα προϊόντα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας. Βρείτε αυτό που χρειάζεστε, επωφεληθείτε με δωρεάν μεταφορικά άνω των 50 ευρώ και κάντε το αυτοκίνητό σας να φαίνεται σαν καινούργιο!

Σχετικά Άρθρα:

Latest Blog