Search
Close this search box.

Πώς Να Πλύνω Το Αυτοκίνητο Μόνος Μου; 

Share This Post

Η καθαριότητα είναι βασική για τη φροντίδα του αυτοκινήτου! Πότε, λοιπόν, ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες το αυτοκίνητό σου; 

Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, τα οικονομικά και η έλλειψη χρόνου, ίσως να είναι μερικοί από τους λόγους που δεν σου επιτρέπουν να πας το αυτοκίνητό σου σ’ ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. «Θα πάω την επόμενη εβδομάδα», λες. Όμως, οι μέρες περνούν, το αυτοκίνητο γίνεται ακόμη πιο βρόμικο, κι εσύ συνεχίζεις να το αμελείς. 

Υπάρχει όμως λύση! Θα αναλάβεις και θα πλύνεις εσύ το αυτοκίνητό σου! «Κάνει ζέστη/κρύο, δεν έχω χρόνο, δεν ξέρω, δεν έχω τα κατάλληλα προϊόντα…», θα λες τώρα. Κι όμως, η διαδικασία είναι πιο εύκολη και πιο ευχάριστη απ’ όσο νομίζεις.   

Πιο κάτω, θα βρεις όλα τα βήματα για να πλύνεις το αυτοκίνητό σου σωστά στο σπίτι. Πάρε σημειώσεις, λοιπόν, σήκωσε μανίκια, πιάσε το σφουγγάρι, και ξεκίνα!

 

Βήμα 1ο – Πλύσιμο Αυτοκινήτου Εσωτερικά 

Πριν ξεκινήσεις, μετακίνησε το αυτοκίνητο σε σκιερό μέρος. Αν δεν υπάρχει, προτίμησε να πλύνεις το αυτοκίνητο κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες, ώστε η λαμαρίνα του αυτοκινήτου να μην καεί από την υψηλή θερμοκρασία.   

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου, λοιπόν, ξεκινάει από το εσωτερικό του. Πάρε μια σακούλα σκουπιδιών και ξεκίνησε να πετάς τα σκουπίδια – άδεια μπουκαλάκια νερό, αποδείξεις, κουτιά από φαγητό, ποτήρια καφέ, κλπ. –  ή ό,τι αχρείαστο υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο. 

Στη συνέχεια, αφαίρεσε όλα τα πατάκια. Μπορείς να πλύνεις με νερό το κάθε πατάκι και να το αφήσεις στον ήλιο για να στεγνώσει, ενώ με μια ηλεκτρική σκούπα μπορείς να καθαρίσεις το σημείο όπου βρίσκονταν τα πατάκια. 

Μετά, καθάρισε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, όπως ταμπλό, τιμόνι, πλαστικά, δέρματα, χρησιμοποιώντας τα ειδικά καθαριστικά που θα βρεις στη Geosantro. Για παράδειγμα, για τον καθαρισμό του ταμπλό χρησιμοποίησε ένα spray που θα φρεσκάρει το χρώμα και θα αφήσει ένα γυαλιστερό φινίρισμα. Καθάρισε τα πλαστικά, το ταμπλό, και τα ελαστικά μέρη του αυτοκινήτου με ένα γαλάκτωμα. Για τις δερμάτινες επιφάνειες, προτίμησε ειδικό καθαριστικό γαλάκτωμα για δέρματα. Για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα, πέρασε όλες τις επιφάνειες με ένα πανί καθαρισμού

Μπορείς να καθαρίσεις τα καθίσματα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα ή/και να πλύνεις τα καλύμματα των καθισμάτων στο πλυντήριο ρούχων (κοίταξε φυσικά το καρτελάκι πλυσίματος για περισσότερες πληροφορίες).Για το τέλος, τοποθέτησε ένα αρωματικό αυτοκινήτου, δίνοντας έτσι μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο εσωτερικό του αμαξιού σου. 

Διάβασε τον αναλυτικό οδηγό μας για το πως να μυρίζει το αυτοκίνητο σας πιο ευχάριστα.

 

Βήμα 2ο – Πλύσιμο Αυτοκινήτου Εξωτερικά 

Με ένα λάστιχο, ξεκίνησε να πλένεις το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Στόχος σου είναι να «καταβρέξεις» το αυτοκίνητο και να απομακρύνεις όσο πιο πολλές βρωμιές – σκόνη, χώμα, λάσπη – μπορείς. Ένα πλυστικό μηχάνημα θα διευκολύνει τη διαδικασία. 

Extra Tip: Καλό είναι το νερό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, ώστε να μην αφήσει «στάμπες» στις εξωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Ενώ, όταν χρησιμοποιείς πλυστικό, καλό είναι να υπάρχει απόσταση από τις πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες. 

Στη συνέχεια, δημιούργησε αφρό με νερό και σαπούνι. Για ευκολία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιστόλι αφρού πλυσίματος. Προσοχή, όμως, το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλο για το πλύσιμο και τον καθαρισμό αυτοκινήτων. Για το παρμπρίζ, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό καθαριστικό. 

Απόφυγε τη χρήση απορρυπαντικών και υγρών πιάτων, αφού οποιοδήποτε απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων μπορεί να αφαιρέσει το κερί και να καταστρέψει το χρώμα του αυτοκινήτου. 

Με ένα σφουγγάρι, λοιπόν, πάρε αφρό και αφαίρεσε – με ήπιες και παράλληλες κινήσεις – τις βρωμιές και τα σημάδια που δεν έφυγαν με το νερό.  

Extra Tip: Χρησιμοποίησε ξεχωριστούς κουβάδες για το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, προτίμησε να έχεις ένα κουβά μόνο με νερό, ένα κουβά με σαπούνι και νερό, και ένα κουβά με νερό και καθαριστικό για τους τροχούς. Έτσι θα αποφύγεις το πλύσιμο του αυτοκινήτου με βρώμικο νερό. Μετά από λίγο, ξέπλυνε το αυτοκίνητο με νερό και στέγνωσε την επιφάνεια – οροφή, πόρτες, παρμπρίζ –  χρησιμοποιώντας για αρχή ένα καθαρό και μαλακό πανί και μετέπειτα ένα spray γυαλίσματος.

 

Πλύσιμο Τροχών & Ζάντες

Έφτασε, όμως, η ώρα να καθαρίσεις τους τροχούς (ζάντες-λάστιχα) – ένα από τα πιο βρώμικα μέρη του αυτοκινήτου. Πλύνε τους τροχούς με νερό και σαπούνι. 

Έπειτα, βρέξε τις ζάντες με νερό, χωρίς, όμως, πίεση. Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε ειδικό καθαριστικό για το πλύσιμο των ζαντών, ιδανικό για την απομάκρυνση σκόνης, λάσπης, πίσσας, και λαδιών. Άφησε το καθαριστικό να δράσει για λίγα λεπτά, ώστε να μην αλλοιωθεί το υλικό της ζάντας, και μετά με μια ειδική βούρτσα καθάρισε καλά τις βρωμιές που παρέμειναν. Ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε με ένα καθαρό πανί.   

Προσοχή, όμως, μην καθαρίσεις ποτέ τις ζάντες με σύρμα ή οποιοδήποτε σκληρό αντικείμενο, αλλά με την ειδική βούρτσα για ζάντες, αφού το αλουμίνιο θα γρατζουνιστεί και η γυαλιστερή όψη και το φινίρισμα της ζάντας θα καταστραφεί.  

Extra Tip: Καθάρισε τις ζάντες 1-2 φορές τον μήνα.  

Σε γενικές γραμμές, μην χρησιμοποιήσεις καθαριστικά προϊόντα στα λάστιχα αν πρόκειται να οδηγήσεις σύντομα το αυτοκίνητο, καθώς το υγρό θα περάσει από τους τροχούς και στο υπόλοιπο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, απέφυγε να πλύνεις τις ζάντες μετά την οδήγηση, αφού πρώτα θα πρέπει να κρυώσουν και να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος απότομης συστολής και φθοράς των αλουμινίων.

 

Καθάρισμα Τζαμιών Αυτοκινήτου 

Για να αποφύγεις τη σκόνη, το θάμπωμα, και τις «στάμπες», καθάρισε τα τζάμια χρησιμοποιώντας το ειδικό καθαριστικό τζαμιών για αυτοκίνητα. Απόφυγε τη χρήση οικιακών απορρυπαντικών. Τα οικιακά απορρυπαντικά περιέχουν αμμωνία, η οποία μπορεί να καταστρέψει το γυαλί των παραθύρων.

 

Καθάρισμα Για Φώτα Αυτοκινήτου 

Ο καθαρισμός των φώτων είναι απαραίτητος, μιας και τα πλαστικά φώτα θολώνουν και κιτρινίζουν με το πέρασμα του χρόνου. Σαπούνισε τα φώτα και στέγνωσέ τα με ένα πανί καθαρισμού. Εάν τα φώτα δεν πλυθούν και στεγνώσουν καλά, θα θαμπώσουν. 

 

Βήμα 3ο – Κερί 

Στο τέλος, όταν το αυτοκίνητο είναι πλέον πλυμένο και καθαρό, μπορείς να το περάσεις με κερί. Το κερί προστατεύει το αυτοκίνητο από διαβρωτικές ουσίες, μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αποτρέπει το ξεθώριασμα, και κάνει το χρώμα του να γυαλίζει. 

Extra Tip: Καλό είναι να μην χρησιμοποιείς πάντα κερί μετά το καθάρισμα, αλλά μόνο μια φορά κάθε 1,5-2 μήνες.  

 

Μπορείς να πλύνεις κι εσύ το αυτοκίνητό σου! 

Ακολουθώντας τα πιο πάνω βασικά βήματα, μπορείς κι εσύ να πετύχεις ένα «επαγγελματικό» πλύσιμο και καθάρισμα αυτοκινήτου. Σε ό,τι και αν χρειαστείς, η Geosantro θα βρίσκεται δίπλα σου προσφέροντάς σου όλα τα απαραίτητα προϊόντα και εργαλεία για τον εσωτερικό και εξωτερικό καθαρισμό του αυτοκινήτου σου. Βρες αυτό που χρειάζεσαι, επωφελήσου με δωρεάν μεταφορικά άνω των 50 ευρώ, και κάνε το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου στο σπίτι πιο εύκολο από ποτέ!

Σχετικά Άρθρα:

Latest Blog