Search
Close this search box.

Έμεινε Το Αυτοκίνητό Σας Από Μπαταρία? Ένας Αναλυτικός Οδηγός Για Το Τι Πρέπει Να Κάνετε

Share This Post

Αν το αυτοκίνητό σας έμεινε από μπαταρία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, φτάνει να έχετε προνοήσει ώστε να γνωρίζετε τι να κάνετε και τι να έχετε στο πορτμπαγκάζ σας για ώρα ανάγκης. Μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας άμεσα κι αποτελεσματικά χωρίς απαραίτητα να περιμένετε την οδική βοήθεια.Ειδικά το χειμώνα, η μπαταρία του αυτοκινήτου ταλαιπωρείται περισσότερο καθώς χρειάζεται χρόνος για να γυρίσει η μίζα και να κινηθεί ο κινητήρας λόγω κρύου. Επιπλέον, όσο πιο παλιά είναι η μπαταρία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σταματήσει να λειτουργεί και το αυτοκίνητο να μην παίρνει μπρος.Εάν λοιπόν ξαφνικά δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο ή γυρνάτε το κλειδί και δεν παίρνει μπρος, πολύ πιθανό να φταίει η μπαταρία. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να καταλάβετε εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας πνέει τα λοίσθια, τους λόγους για τους οποίους αδειάζει η μπαταρία, πόσο αντέχει η μπαταρία σε ακινησία, τι πρέπει να κάνετε για να βάλετε μπρος το αυτοκίνητο και πόση ώρα χρειάζεται για να φορτίσει η μπαταρία του.

 

Πώς Καταλαβαίνω Αν Η Μπαταρία Του Αυτοκινήτου Είναι Πεσμένη;

Τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο δίνει κάποια προειδοποιητικά σημάδια εάν η μπαταρία του είναι εξαντλημένη. Ακολουθούν μερικές βασικές ενδείξεις που υποδηλώνουν πρόβλημα στην μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

  1. Ο κινητήρας δεν ξεκινάει με την πρώτη φορά που θα γυρίσετε το κλειδί στη μίζα, ή ακούγεται αδύναμος.
  2. Στο καντράν του αυτοκινήτου εμφανίζεται μια εικόνα μπαταρίας με ένα κόκκινο ή κίτρινο φως.
  3. Τα φώτα του αυτοκινήτου δεν παράγουν πλέον έντονο φως.
  4. Το αυτοκίνητο βρίσκεται ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, στις πλάκες της μπαταρίας έχει σχηματιστεί οξείδιο του μολύβδου, το οποίο εμποδίζει την μπαταρία να παράγει ενέργεια με αποτέλεσμα να αποφορτιστεί. Συνιστάται να βάζετε μπρος το αυτοκίνητό σας κάθε δυο με τρεις μέρες για λίγα λεπτά, αφήνοντας τη μηχανή αναμμένη με νεκρά ταχύτητα.
  5. Έχετε ξεχάσει τα φώτα, τα αλάρμ ή το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ανοιχτό για αρκετές ώρες, ενώ ο κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας.
  6. Η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν έχει αλλαχτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάνω. Ανάλογα με τη χρήση, οι περισσότερες συμβατικές μπαταρίες αυτοκινήτου κρατάνε 3-5 χρόνια.

Γιατί Αδειάζει Η Μπαταρία Αυτοκινήτου;

Η μπαταρία ενός αυτοκινήτου παρέχει ενέργεια σε όλα τα ηλεκτρονικά του συστήματα και το θέτει σε κίνηση. Είναι επομένως η καρδιά του αυτοκινήτου.

Το πολύ βασικό αυτό μηχάνημα όμως μπορεί να ξεφορτίσει για πολλούς και διάφορους λόγους. Μία από τις συνηθέστερες αιτίες είναι η αποφόρτιση λόγω ακινησίας ή επειδή ξεχάσατε όλο το βράδυ τα φώτα, τα αλάρμ ή το ραδιόφωνο ανοιχτό. Όταν ο κινητήρας του αυτοκινήτου είναι κλειστός, η μόνη πηγή ενέργειας για τα ηλεκτρονικά μέρη είναι η μπαταρία. Επομένως, όποιο σύστημα κι αν ξεχάσετε αναμμένο για πολλή ώρα, ενδέχεται να αποφορτίσει την μπαταρία και το αυτοκίνητο να μην παίρνει μπροστά όταν γυρίζετε το κλειδί στη μίζα.

Μπορεί ακόμα να ξεφορτίσει εντελώς λόγω κάποιου προβλήματος στο σύστημα φόρτισης. Όσο περνάει ο καιρός, οι ακροδέκτες της μπαταρίας χαλαρώνουν και διαβρώνονται. Γι’αυτό χρειάζονται τακτικό έλεγχο και καθάρισμα.

Επιπλέον, οι μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορούν να βλάψουν την υγεία της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Όπως λένε και οι ειδικοί, το καλοκαίρι μπορεί να χαλάσει την μπαταρία, ενώ ο χειμώνας να την σκοτώσει.

Τέλος, εάν η μπαταρία έχει ήδη διαρκέσει τρία με πέντε χρόνια, πολύ πιθανό να χρειαστεί άμεσα αντικατάσταση.

Πόσο Αντέχει Η Μπαταρία Αυτοκινήτου Σε Ακινησία;

Ένα αυτοκίνητο που κινείται κάθε μέρα, δίνει χρόνο στο δυναμό για να φορτίσει την μπαταρία του. Όταν όμως αφήνετε το αμάξι σας ακίνητο για πολλές μέρες, είναι λογικό η μπαταρία του να ξεφορτίσει.

Συνήθως σχηματίζονται οξείδια μολύβδου στις πλάκες της μπαταρίας εάν το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα οξέα αυτά εμποδίζουν την μπαταρία να προσφέρει ενέργεια, κι έτσι το αυτοκίνητο δεν θα πάρει μπρος όταν το χρειαστείτε.

Επιπλέον, συστήματα όπως ο συναγερμός ή το immobilizer συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα κι όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, αποφορτίζοντας την μπαταρία του.

Εάν σκοπεύετε να αφήσετε το αμάξι σας ακίνητο για πολλές μέρες, καλό θα ήταν να το βάζετε μπρος κάθε δυο με τρεις ημέρες, αφήνοντας τη μηχανή αναμμένη για λίγα λεπτά με νεκρά ταχύτητα.

 

Πώς Να Βάλω Μπρος Το Αμάξι;

Εάν η μπαταρία του αμαξιού σας έχει αποφορτιστεί, έχετε τρεις επιλογές για να την θέσετε ξανά σε λειτουργία:

1. Καλώδια Εκκίνησης

Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ειδικά καλώδια εκκίνησης μπαταρίας, τα οποία διατηρούνται καθαρά, χωρίς φθορές. Το ένα καλώδιο είναι κόκκινο και το άλλο μαύρο συνήθως.

Η διαδικασία για να βάλετε μπρος το αυτοκίνητό σας με καλώδια είναι η εξής:

Βήμα 1: Βρείτε ένα άλλο αυτοκίνητο με μπαταρία που λειτουργεί και σταθεροποιήστε τα δύο αυτοκίνητα όσο το δυνατόν πιο κοντά, χωρίς όμως να ακουμπάει το ένα το άλλο.

Βήμα 2: Σβήστε τις μηχανές και στα δυο αυτοκίνητα. Βάζετε την ταχύτητα και στα δύο αυτοκίνητα στη νεκρά (στα αυτόματα επιλέγουμε το P) και βεβαιωθείτε ότι είναι τραβηγμένο το χειρόφρενο. Ανοίξτε τα καπό και ξεκινήστε τη συνδεσμολογία των δύο μπαταριών.

Βήμα 3: Συνδέστε το ένα άκρο του κόκκινου καλωδίου στον θετικό πόλο (+) της μπαταρίας του αυτοκινήτου που δεν λειτουργεί και το άλλο άκρο του κόκκινου καλωδίου στον θετικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου που λειτουργεί.

Βήμα 4: Συνδέστε το ένα άκρο του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο (-) της μπαταρίας του αυτοκινήτου που λειτουργεί και το άλλο άκρο του μαύρου καλωδίου σε μια ασφαλή μεταλλική επιφάνεια που δεν είναι βαμμένη, για παράδειγμα στο μπλοκ του κινητήρα του αυτοκινήτου που δεν λειτουργεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη συνδέσετε το μαύρο καλώδιο στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου που δεν λειτουργεί, γιατί μπορεί να προκληθεί έκρηξη.

Βήμα 5: Βάλτε μπρος το αυτοκίνητο που λειτουργεί και αφήστε το ανοιχτό για λίγα λεπτά, ώστε να φορτίσει λίγο τη μπαταρία του αυτοκινήτου που δεν λειτουργεί.

Βήμα 6: Γυρίστε το κλειδί στη μίζα στο αυτοκίνητο με την ξεφορτισμένη μπαταρία και αφήστε το ανοιχτό για λίγα λεπτά ώστε να φορτίσει πλήρως.

Βήμα 7: Αποσυνδέστε πρώτα το μαύρο καλώδιο από το αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί και στη συνέχεια αποσυνδέστε το μαύρο καλώδιο από το αυτοκίνητο που σας βοήθησε.

Βήμα 8: Αποσυνδέστε το κόκκινο καλώδιο από το αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί και στη συνέχεια το κόκκινο καλώδιο από το άλλο αυτοκίνητο.

Βήμα 9: Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία στο αυτοκίνητό σας έχει φορτιστεί επαρκώς πριν απενεργοποιήσετε το αυτοκίνητο που λειτουργεί.

Αν το αυτοκίνητο δεν πάρει μπρος μετά από αυτήν τη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι πιθανόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα φόρτισης του αυτοκινήτου και πρέπει να το δει ένας ειδικός μηχανικός αυτοκινήτων.Σε κάθε περίπτωση, μην ακουμπήσετε τα καλώδια μεταξύ τους γιατί θα προκληθούν σπινθήρες. Πάντα συνδέετε ένα καλώδιο τη φορά.

2. Οδική Βοήθεια

Εάν έχετε οδική βοήθεια στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, καλέστε την για να βάζει μπροστά το αυτοκίνητό σας εύκολα και γρήγορα. Εάν δεν θυμάστε το τηλέφωνο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας.Στη συνέχεια, ρωτήστε έναν ειδικό για το εάν η μπαταρία σας χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση, ώστε να μην ξεμείνετε ξανά στη μέση του δρόμου.

3. Εκκινητής Μπαταρίας (Βooster ή Jump Starter)

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να έχετε πάντα μαζί σας έναν ειδικό φορητό φορτιστή για να φορτίσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας και να πάρει μπρος άμεσα. Αυτά τα power banks μπαταρίας οχημάτων είναι κατάλληλα ακόμα και για μηχανές και σκάφη. Λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας, ενώ έχουν μικρό μέγεθος, γεγονός που σας επιτρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο χωρίς να καταλαμβάνει χώρο.

Η λειτουργία του είναι απλή και δεν θα χρειαστείτε βοήθεια από άλλους, ακόμα κι αν ξεμείνετε στη μέση του πουθενά. Απλώς συνδέετε το κόκκινο καλώδιο του φορτιστή στο θετικό πόλο της μπαταρίας και το μαύρο καλώδιο στον αρνητικό πόλο. Έπειτα, ακολουθείτε τις οδηγίες του φορτιστή. Κάποιοι φορητοί εκκινητές μπαταρίας διαθέτουν ακόμα και κουμπιά εκκίνησης.

Πόση Ώρα Κάνει Να Φορτίσει Η Μπαταρία Του Αυτοκινήτου;

Η ώρα φόρτισης μιας μπαταρίας αυτοκινήτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της μπαταρίας, ο βαθμός εκφόρτισης της, η ένταση του ρεύματος φόρτισης, κ.λπ.

Συνήθως χρειάζεται περίπου 6 – 8 ώρες για να φορτίσει πλήρως, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε Αμπέρ (Ah). Εάν της λείπει ρεύμα, πρέπει να πάρει τη σωστή ποσότητα Αμπέρ για να φορτίσει. Για παράδειγμα, μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία των 65 Αμπέρ που έχει χάσει τα μισά θα πρέπει να λάβει από το φορτιστή άλλα 32.5 Αμπέρ. Αν ο φορτιστής είναι των 10 Αμπέρ, τότε χρειάζονται 3 περίπου ώρες, και ούτω καθεξής.

Επίσης, εάν η μπαταρία φορτίζεται από το αυτοκίνητο ενώ είναι σε λειτουργία, η φόρτιση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να μην είναι πλήρης.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή της μπαταρίας για τον χρόνο φόρτισης και τον τρόπο χρήσης της, προκειμένου να διατηρήσετε την μπαταρία σε καλή κατάσταση και να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης στην μπαταρία ή στο αυτοκίνητο.

Αγορά Εκκινητή Μπαταρίας Αυτοκινήτου στην Κύπρο

Εάν ψάχνετε για εκκινητές μπαταρίας αυτοκινήτων στην Κύπρο, η Geosantro διαθέτει τους καλύτερους επώνυμους εκκινητές και φορτιστές μπαταρίας. Μ’ έναν εύχρηστο, ασφαλή και αξιόπιστο εκκινητή μπαταρίας οχημάτων από την Geosantro στο αυτοκίνητό σας, θα είστε πάντα καλά προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ξεμείνετε από μπαταρία.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν φορτιστή μπαταρίας που είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητό σας. Τσεκάρετε το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος ή μιλήστε με κάποιο μηχανικό ή την ομάδα της Geosantro. Λάβετε τον εκκινητή μπαταρίας που ταιριάζει στο όχημά σας σε όλη την Κύπρο δωρεάν με αγορές άνω των 50 ευρώ. Συνδεθείτε ως επαγγελματίας συνεργάτης και επωφεληθείτε από προνομιακές τιμές και επιπλέον εκπτώσεις.

Περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή περάστε από το φυσικό μας κατάστημα στη Λεμεσό Κύπρου. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

 

Latest Blog